Giftfria leksaker – var hittar vi dem?

Många gånger har jag funderat på om det över huvud taget är lämpligt att ha plastleksaker till barn. De allra flesta plaster innehåller skrämmande mycket mjukgörare, färgämnen och liknande. Har ni öppnat nya plastprodukter ibland och känt hur de riktigt luktar konstigt? Jag försöker i största möjliga mån att undvika plast och väljer trä, tyg och naturgummi istället.

ekologiskt leksakerFör även om det finns en lagstiftning om vad leksaker får innehålla och man verkligen skulle vilja tro att allt i leksaksbutikerna är kontrollerat och säkert, är det inte riktigt så. Lagstiftningen hänger inte med eftersom det kommer nya ämnen hela tiden, och kontrollen i asiatiska fabriker är dålig. Det finns allt från ftalater, bisfenoler och flamskyddsmedel, till lösningsmedel, konserveringsmedel, färgämnen och parfymer att oroa sig för. Återigen – cocktaileffekten och att hormonstörande ämnen är verksamma i mycket, mycket låga doser gör detta väldigt oroande. Därför väljer jag att enbart köpa ekologiska och verkligt giftfria leksaker.

Plaståtervinning och återbruk är bra, men inte när det gäller just leksaker. Leksaker kan fortsätta släppa ut till exempel ftalater under lång tid så jag skulle aldrig våga ge Juno mina egna gamla leksaker. Det är faktiskt ganska skrämmande att tänka på vad jag själv som tvååring lekte med, nu när jag själv fått upp ögonen för det här. Det är så tragiskt att min egen mamma aldrig fick veta detta. Så ibland känner jag mig ändå otroligt glad över att jag har småbarn just nu, när det finns ett så stort utbud av ekologiskt inriktade butiker och massor av sådana leksaker. För tio, tjugo år sedan existerade de ju knappt över huvud taget.

Så i det här inlägget blir det ett tips på tre webbshoppar jag gillar. Jag köper nästan alla leksaker härifrån.

Lapland Eco Store De har ett väldigt brett utbud av de flesta leksaker man kan tänkas vilja ha, och det allra mesta är tillverkat i antingen trä, tyg eller naturgummi. Dessutom känns det bra att stötta ett svenskt företag som skapar arbetstillfällen i glesbygden!

Ekoleko Även de har ett fantastiskt brett utbud, plast är bannlyst, de har massor av information och ett riktigt bra tänk.

Yawama of Sweden – Junos älskade mjukisapa kommer därifrån, den är handvirkad av en kvinna i Zambia. Jag har även ett par örhängen och en tvättkorg från Yawama. Jag älskar Yawama-projektet, som är ett utvecklingsprojekt och företag som skapar fantastiska produkter med bra arbetsförhållanden för kvinnor i Zambia. In och läs om det!