Hur mycket mammakläder behöver man?

Mindre än man skulle kunna tro, skulle jag vilja påstå! Lite beroende på hur ens garderob ser ut i vanliga fall (äger du bara tighta jeans och små tröjor behöver du naturligtvis utöka garderoben med fler nya plagg än om du gillar mycket over size) kan man klara sig långt med några enstaka nya plagg. Jag fick ärva en del kläder av en av mina vänner under min första graviditet, och jag har fortfarande kvar dem nu till graviditet nummer två, så har knappt behövt införskaffa något den här gången. Jag hade inte heller någon jättemage första gången, men vi får väl se hur det går nu. Och vilka kläder man behöver beror ju också på under vilken årstid man är höggravid. Men i alla fall, några tips:

mammakläder

Leggings är fantastiskt bra, mjukisbyxor i större storlek likaså. De plaggen brukar också vara möjliga att hitta ekologiska. Mammajeans kan vara bra att ha, men det är dyrt och kanske lite onödigt för något du bara kommer använda några månader – men de går dock ofta lätt att hitta begagnat, så köp second hand för en billig peng och sedan kan du kanske själv sälja dem vidare. Och långa linnen är en livräddare. Med ett svart och ett vitt linne kan man förlänga de flesta tröjor och slipper glipan mellan byxorna och tröjan. Så det i kombination med några nya större, luftigare tunikor, blusar eller klänningar beroende på din personliga stil, kan säkert räcka bra. Eftersom ”herrarna” ofta är större än oss kan det också funka bra att låna lite kläder av sin partner också. Då tänker jag framförallt på skjortor och tröjor, samt kanske även underkläder när ens egna börjar bli för små.

Jag är ju helt klart för att hålla den nya klädkonsumtionen till ett minimum, och köpa ekologiskt när man väl köper nytt. Men på second hand-affärer eller vid klädbytardagar kan man ju shoppa loss – så min gravidgarderob är både stor och liten. Få helt nya plagg varav de flesta är ekologiska, och många begagnade av alla möjliga märken och i flera roliga stilar. Som vanligt, med andra ord!